Domácí müsli – bez cukru a třeba i bez lepku

Domácí müsli – bez cukru a třeba i bez lepku

Prosinec 2018

V rámci snahy o zdravější stravu člověk v obchodě často sáhne po müsli. Já osobně mám müsli moc ráda, ale poslední dobou jsem pozorovala, že mi po tom koupeném není úplně dobře. Bylo na mě moc sladké, zvlášť po mém oblíbeném se třemi druhy čokolády na mě velmi brzy padla únava a bolest hlavy. Ono se není co divit, kupované müsli je ve většině případů plné cukrů, jako bonus je v něm často palmový olej a spousta dalších zbytečností.

Tak jsem metodou pokus omyl vykoumala recept na výborné domácí müsli, po kterém se cítím naopak dobře. Je bez cukru, a když do něj dáte bezlepkové ovesné vločky, tak budete mít i bezlepkové müsli.

 

ČAS PŘÍPRAVY

10 minut, pečení 15 minut

 

NÁROČNOST

Velmi jednoduché, zvládnete i s dětmi.

INGREDIENCE

SUCHÉ SUROVINY

1,5 hrnku jemných ovesných vloček (když použijete bezlepkové, budete mít bezlepkové celé müsli)

½ hrnku strouhaného kokosu

½ hrnku oblíbených ořechů

½ hrnku plátků mandlí (blanšírované mandle plátky)

½ hrnku rozinek/sušených brusinek

¼ hrnku slunečnicových semínek

¼ hrnku dýňových semínek

1 čajová lžička mleté skořice

1 čajová lžička perníkového koření (jestli máte a chutná vám)

 

MOKRÉ SUROVINY

80 g (asi 2 cm) másla (můžete část másla nahradit kokosovým olejem)

40 – 50 g sirupu (javorového, kokosového nebo čekankového – nejvíc mi chutná v tomto případě javorový)

POSTUP

Dejte si předehřát troubu na 165 stupňů.

Připravte si suché suroviny. Všechno prostě nasypejte do větší mísy a promíchejte.

Ořechy můžete dát buď v celku, nebo si je trochu nadrťte v mikrotenovém sáčku, müsli se vám pak bude lépe jíst. Tahle část procesu mimořádně baví moje holky, které hlava nehlava mlátí paličkou na maso do pytlíku s ořechy 🙂 . Pokud müsli vyrábíte v době, kdy nemůžete dělat hluk, tak je v tom sáčku pomačkejte válečkem na těsto.

Rozpusťte si máslo, případně kokosový olej, přilijte do něj sirup, promíchejte a vzniklou hmotu vlijte na suchou směs. Doporučuju už v průběhu nalévání na vločky a spol. směs lehce promíchávat, aby se vám máslo se sirupem nevsáklo jen do malé části vloček.

Ochutnejte, jestli je müsli pro vás dost sladké. Někomu vyhovuje sladší, někomu méně, zvláště pokud si müsli pak dává do ochuceného jogurtu a podobně. Pokud máte raději sladší verzi, přilejte ještě trochu sirupu a promíchejte.

Pokud máte doma kokosový cukr, můžete jej přidat třeba 30 g do suché směsi, o to méně pak dejte sirupu, müsli pak bude taky výborné.

Množství másla by mělo stačit k promaštění celé suché směsi. Pokud nejedete úplně v dietním režimu, dejte klidně másla trochu více. Ovšem přes 100 g bych nešla.

Vše pak rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem.

PEČENÍ

Plech dávám do středu trouby na klasický spodní a horní ohřev. Pečte na 165 stupňů 15 minut, nepromíchávejte. Müsli pěkně zezlátne.

Až jej vyndáte z trouby, nechte müsli vychladnout na plechu. Pak jej teprve uložte do vzduchotěsné nádoby. Takhle se vám v něm vytvoří takové dobré spečené kousky, jinak byste měli müsli úplně sypké, což ne každému vyhovuje.

TIP NAVÍC

Kromě dobrého působení na krevní cukr je domácí müsli prima v tom, že si do něj dáte jen to, co máte doopravdy rádi. Nechutnají vám semínka nebo rozinky? Tak je do müsli prostě nedávejte. Nebo máte naopak rádi konopná semínka nebo sezam? Šup tam s tím!

Nějaká ingredience vám chybí, máte něčeho méně, nebo naopak milujete rozinky? Tak si množství upravte podle sebe. Je to opravdu velmi variabilní recept. Jen zachovejte množství 1 a půl hrnku ovesných vloček a úplně to s těmi věcmi okolo nepřežeňte, ať pořád zůstává převaha vloček.

Pokud chcete bezlepkové müsli, použijte ovesné vločky bez lepku. Seženete je ve zdravé výživě nebo v DM drogerii. Neosvědčily se mi žádné jiné bezlepkové vločky, ještě trochu pohankové, ale jen ve směsi s ovesnými.

Když se budete chtít rozmazlit, tak si po vychladnutí přidejte do müsli kousky kvalitní hořké čokolády nebo slunečnicová semínka obalená (nejlépe v hořké) čokoládě. Já si přidávám i trochu kukuřičných lupínků, dá to müsli nový rozměr 🙂 .

Kdo má rád burákové máslo, přidejte ho lžíci k rozpouštějícímu se máslu, müsli pak bude mít zase úplně jinou chuť.

Takže můžete mít opravdu mnoho variant, každému chutná něco jiného, tak zkoušejte a dejte vědět, která verze vám chutnala nejvíce!

Dobrou chuť!

Romana