Čokoládové sušenky bez cukru, lepku a vajec – a přesto výborné
Čokoládové (nebo spíše tedy kakaové, čokoláda v nich není, ale chutnají po čokoládě 🙂 ) sušenky bez cukru, lepku, vajec a mléka – a přesto výborné
Září 2018
Když jsme přecházeli na zdravou stravu, hledali jsme náhradu za všechny ty tatranky a zlaté oplatky, kterými jsme se ve velkém živili. Tak jsme kupovali sušenky v obchodech se zdravou výživou, ale málokdy nám chutnaly. Spíše to byly podivné hmoty s podivnou strukturou bez valné chuti.
Chopila jsem se tedy vařečky a na milion pokusů jsem dala dohromady recept na sušenky, které jsou extrémně rychlé, jednoduché a přitom zdravé a výborné. Ráda je dávám ochutnávat známým, kterým vždycky říkám: „Dej si, jsou bez lepku, cukru, vajec a mlíka“. Každý se na mě podezíravě podívá s dotazem, z čeho tedy jsou. Budete překvapeni, ale i bez těchto surovin se dají upéct dobré sušenky, které se málokdy dočkají druhého dne.
Určitě je vyzkoušejte, stojí vážně za to!
ČAS PŘÍPRAVY
10 minut, pečení 14 minut
NÁROČNOST
Velmi jednoduché, zvládnete i s dětmi (pak ale připočtěte tak hodinu na přípravu a úklid kuchyně)
INGREDIENCE
SUCHÉ SUROVINY
100 g hladké pohankové mouky (případně nahraďte část pohankové mouky čirokovou a/nebo amarantovou moukou)
40 g ořechů (jakýchkoli, co zrovna máte po ruce)
40 g jemných bezlepkových ovesných vloček (můžete dát samozřejmě klasické s lepkem, ale pak nebudete mít sušenky bez lepku)
20 g kokosu
5 datlí bez pecky
1 lžička vanilkového cukru (ideálně třtinového, nebo jen vanilkové koření, nebo nic)
1 lžička mleté skořice
2 lžíce kakaa
1 lžička prášku do pečiva (lepší je s vinným kamenem)
Špetka soli
MOKRÉ SUROVINY
90 g másla (můžete část másla nahradit kokosovým olejem)
40 – 50 g sirupu (rýžového, javorového, kokosového nebo čekankového)
POSTUP
Dejte si předehřát troubu na 165 stupňů.
Připravte si suché suroviny. Nejsložitější na celé akci je mixování vloček, kokosu, ořechů a datlí. Nic horšího vás nečeká. Dejte tyto ingredience do mixéru, který je na to vhodný, měla by vám vzniknout skoro mouka. Já používám normálně mixér na smoothie a v pohodě to stačí.
Vzniklou hmotu dejte do mísy, přisypejte všechny ostatní suché suroviny a promíchejte.
Dejte si rozpustit máslo, do kterého přidejte sirup. Já používám javorový, rýžový, čekankový nebo kokosový. Promíchejte sirup s máslem a přilejte k suché směsi.
Množství sirupu je na vás, kolem 40 g je na relativně málo sladkou verzi sušenek, což nám ale vyhovuje. Pokud jste zvyklí na výraznější chutě, dejte sirupu trochu více. Těsto může být pak řidší, ale to nevadí. Část sirupu můžete nahradit i kokosovým cukrem, jestli jej máte, chuťově se do těchto sušenek pěkně hodí. Ochutnávejte těsto klidně za syrova, není v tom vajíčko, tak se nemusíte bát. Stejně tak vám s ochutnáváním rády pomohou i děti.
Důkladně promíchejte, budete muset možná rukama. Výsledkem by mělo být relativně husté těsto, ale nikoli hladké, není to těsto na vyválení a vykrajování.
V dlaních udělejte z kousku těsta vždycky kouli, tu zplácněte a placku dejte na plech vyložený pečícím papírem. Případně lžící dělějte kopičky na plech a ty pak zplácněte prsty navlhčenými ve vodě. Dejte do předehřáté trouby.
PEČENÍ
Plech dávám do středu trouby na klasický spodní a horní ohřev. Pečte na 165 stupňů 13-15 minut, ke konci už sušenky hlídejte, záleží na každé troubě a také na tom, jak moc je rozpálená.
Sušenky nechce vychladnout na plechu, jinak se budou drobit. A kdybyste s konzumací vydrželi do druhého dne, odmění se vám ještě lepší chutí i konzistencí. Tenhle osud je u nás doma ale potká jen málokdy 🙂 .
TIP NAVÍC
Část pohankové mouky zkuste někdy nahradit čirokovou nebo amaratovou moukou. Hůře se shání, ale v dobře zásobené zdravé výživě by je měli mít. Nedávejte ale kukuřičnou, jáhlovou nebo rýžovou mouku, mění nepříjemně chuť i strukturu sušenek.
Až budete odměřovat vločky, ořechy a kokos do mixéru, nebojte se experimentovat a někdy dejte více vloček a méně ořechů, nebo více kokosu a méně vloček, jak budete chtít. Jen udržte výslednou hmotnost 100 g plus 5 datlí.
Pokud jste třeba alergičtí na ořechy, dejte místo nich více vloček nebo kokosu a úplně je vypusťte. Nebo je nahraďte slunečnicovým semínkem.
Sušenek se nebojte, v zásadě je třeba dodržet poměr 100 g pohankové/amarantové/čirokové mouky + 100 g kokos/ořechy/slunečnice/vločky + 5 datlí + 90 g másla/kokosového oleje + aspoň 40 g sirupu. Šup k tomu kakao, trochu skořice, špetku soli a trochu prášku do pečiva a za chvíli máte hotovo. A pokaždé třeba trochu jinak.
Tak dobrou chuť!
Romana