Obilný salát s fazolemi
Září 2018
Zdravá alternativa nezdravých salátů, po které zaručeně nebudete mít dlouho hlad a nebude vás honit ani mlsná. Pro děti to moc není, ale dospěláci si pochutnají.
ČAS PŘÍPRAVY
3/4 hodiny vaření pšenice, samotná příprava do 10 minut
NÁROČNOST
Velmi jednoduché, jen musíte trochu pamatovat na suroviny, fazole v konzervě, obilí a sojanézu běžně doma asi nemáte, ale stojí to za přípravu a vyzkoušení.
INGREDIENCE
3/4 hrnku zrn pšenice jednozrnky (nebo dvouzrnky či špaldy)
1/2 plechovky červených fazolí ve vlastní šťávě (nikoli v rajčatové omáčce) v plechovce
5 – 10 cm pórku (podle tloušťky pórku a podle toho, jak moc chcete salát pikantní)
Klasická červená nebo žlutá paprika
1 čajová lžička pickles nebo pár kapek citronové šťávy, oblíbeného druhu octa nebo nic, záleží, jestli co máte doma a jestli máte rádi v salátech trochu kyselé chuti
2 polévkové lžíce sojanézy
Sůl dle chuti, případně i trochu pepře
POSTUP
Podle návodu uvařte obilná zrna. Já vařím 3/4 hodiny zrna pšenice jednozrnky, ale určitě uděláte stejnou parádu i s dvouzrnkou nebo špaldovými zrny. Obilná zrna už dneska seženete i ve větších obchodech s potravinami, ve zdravé výživě byste je měli sehnat úplně bez problémů. Zrna vařte po dobu doporučenou na obalu vybrané obiloviny, ale průběžně ochutnávejte, dejte na vlastní chutě. Obilí by mělo být měkké na skus, ale ne rozvařené.
Uvařenou pšenici oceďte a dejte do mísy, přidejte nadrobno nakrájený pórek, na malé kousky nakrájenou papriku a propláchnuté fazole z konzervy (můžete si samozřejmě uvařit i čerstvé, ale to já prostě časově nikdy nezvládám).
Můžete přidat hodně nadrobno nakrájené pickles, ale jen trochu, stačí čajová lžička, případně pár kapiček citronu nebo oblíbeného octa. Průběžně ochutnávejte, kyselá chuť nesmí dominovat, jen zpestřit. Nemusíte ale přidávat vůbec nic kyselého, záleží na vás, co máte doma a jaké chutě máte rádi.
Trochu soli a dvě lžíce sojanézy, promíchat a toť vše. Snadné, rychlé, zdravé a výborné! Kamarádka to ohodnotila dokonce jako exkluzivní :-).
TIP NAVÍC
Množství všech surovin je v receptu připraveno tak na jednu večeři pro dva dospělé. Uvidíte sami, jak vám bude salát chutnat a příště si jej udělejte třeba trochu více. S čerstvými surovinami vám bez problémů vydrží v lednici i do druhého dne.
Když nemáte po ruce pórek, zkuste jarní cibulku. Je to malinko ostřejší chuť, ale pokud máte cibuli rádi, bude to v pohodě.
Zkuste občas trochu experimentovat. Zkuste kombinaci: obilí – uvařená brokolice – paprika – kukuřice z plechovky – pórek/cibulka – sojanéza.
Uvidíte, že si salát zamilujete!
Dobrou chuť!
Romana