Odlehčené máslové sušenky – bez cukru a vajec

Odlehčené máslové sušenky – skvělé (nejen) pro děti

Leden 2019

Přes zimu se s holkama často zabavíme tím, že něco pečeme. Dlouho jsem hledala recept na těsto bez vajíček (nějak nemám odvahu nechat děti ujídat těsto se syrovými vejci), které bude vhodné k vyválení a vykrajování, protože tohle je většinou nezbytná součást zábavy u kuchyňské linky. Prostě bez ujídání a vykrajování to není ono 🙂 .

Postupně jsem se úpravou různých receptů dostala k naprosto jednoduché verzi těsta, ze kterého vyrobíte chutné máslové sušenky. Ty jsou navíc bez cukru, jen s javorovým sirupem, jsou hned měkké a zvlášť u malých dětí (které ještě nejsou zpovykané tatrankami a podobnými „lahůdkami“) mají velký úspěch. Testovala jsem to téměř na všech dětech ze sousedství. 🙂  Je to takové zdravější linecké, mně osobně taky moc chutnají.

A bonus navíc – těsto je extrémně jednoduché, pouze z několika surovin, které můžete navíc vcelku variabilně obměňovat.

ČAS PŘÍPRAVY

10 minut, pečení 13 – 15 minut

Pokud budete pracovat s dětmi, přidejte neomezený čas na přípravu i následný úklid 🙂 .

 

NÁROČNOST

Velmi jednoduché, zvládnete i s dětmi.

 

INGREDIENCE

SUCHÉ SUROVINY

200 g hladké špaldové mouky (koukněte dolů na tipy navíc, mouky lze trochu obměnit)

50 g celozrnné špaldové mouky

Špetka soli

A pokud máte, tak ještě troška vanilky (vanilkového cukru) a troška nastrouhané kúry z biocitrónu (citrónového cukru).

 

MOKRÉ SUROVINY

140 g másla (pokud dáte nějakou víc celozrnnou mouku, tak dejte klidně o trochu více másla)

50 g javorového sirupu

POSTUP

Dejte si předehřát troubu na 165 stupňů.

Připravte si suché suroviny. Mouky se špetkou soli, případně i s vanilkou a citrónovou kúrou smíchejte ve větší míse.

Rozpusťte si máslo, přilijte do něj sirup a vzniklou hmotu smíchejte se suchou směsí.

Máslo nemusíte rozpouštět úplně do tekuta, stačí tak půl na půl, kousky rozměklého másla zapracujete v pohodě do těsta.

Rukama zpracujte hladké těsto.

A to je všechno. Miluju tyhle superjednoduché recepty!

Těsto můžete po kouskách vyválet a vykrajovat. Je lepší válet přes mikroténový pytlík, těsto se vám nebude lepit na váleček. A je dobré nechat si trochu tlustší vrstvu těsta, kolem 3 mm ideálně, lépe se pak s těstem pracuje.

Když nemáte vůbec čas, nebo kdyby se vám těsto více drolilo a nebude se vám už chtít přidávat máslo, tak se s tím nevykrajujte, prostě udělejte kuličky a ty zplácněte. Když tomu budete chtít dát trochu štábní kulturu, tak zmáčkněte kuličky/placičky vidličkou a bude to vypadat sofistikovaněji. Tímto děkuji za tip mamince mojí kamarádky! Mě samotnou to samozřejmě nenapadlo 🙂 .

 

PEČENÍ

Plech dávám do středu trouby na klasický spodní a horní ohřev. Pečte na 165 stupňů cca 13 minut. Ke konci sušenky hlídejte, pečte je do růžova, ne do hněda…

Nechte vychladnout na plechu.

TIP NAVÍC

Sušenky potřebují trochu odležet. Druhý den budou ještě lepší, ale věřte mi, že pokud je dostanou do spárů malí mlsouni, nebude se mít co odležet.

Pokud mají vaše děti rády marmeládu, můžete pak vychladlé sušenky promazat a spojit jako linecké. Už druhý den budou sušenky krásně měkké a jsou tak ještě lepší. O sušenkách promazaných pudingovým krémem ani nemluvím 🙂 .

Zkoušela jsem sušenky udělat i s datlovým a rýžovým sirupem, jsou taky dobré, ale javorový sirup jednoznačně vede. Dá se sehnat už za stovku v bio kvalitě třeba v Lidlu. Tam kupuju i špaldové mouky, celozrnnou i hladkou, dobrá je i celozrnná hladká špaldová mouky z Alberta. Ale seženete to dneska už všude možně, jen cenové relace jsou různé.

Nebojte se experimentovat, dodržte gramáž 250 g mouky a dejte třeba část z toho pohankovou, ovesnou nebo čirokovou mouku, zkuste najemno namleté ořechy (mandlovou mouku). A když není zbytí, recept funguje i s normální hladkou pšeničnou moukou.

Můžete někdy zkusit přidat i trochu skořice, rozinky nebo kakao. Případně je pro zpestření můžete cik cak polít rozpuštěnou čokoládou.

Zkoušejte a vytvořte si vlastní verzi, která bude u vás doma bodovat nejvíce.

Tak dobrou chuť!

Romana

www.mamysrozumem.cz

PS: Kdybyste viděli, jak vznikaly fotky k receptu, tak byste se dost nasmáli. Holky mi stály asi deset centimetrů od záběru a neustále se ptaly, jestli si už můžou vzít 🙂 . Jakmile jsem vydala povel, že teda jo, tak v tu ránu byla půlka misky pryč (pár kousků jsem měla na svědomí samozřejmě i já 🙂  ). Tak ať máte se sušenkami taky úspěch!